Mitä miliumit ovat?

Miliumit, eli ”luufinnit" ovat pieniä 1-2- mm kokoisia, helmenvalkoisia, mannaryynin näköisiä näppylöitä kasvoissa. Ne voivat esiintyä yksittäin tai rykelmänä. Miliumit eivät siis ole finnejä.

Miliumien yleisin esiintymispaikka on silmien ympärillä, silmäluomissa ja poskipäillä. Niitä saattaa esiintyä joillain hyvinkin runsaasti.

Miliumit ovat muodostuneet keratiinista, eli sarveismassasta. Pelkkä ihotali on notkeaa ja melkein nestemäistä, mutta milium on kova pallo.

Miliumeja voi esiintyä missä iässä tahansa, mutta monet aikuiset kokevat ne esteettisesti häiritseviksi.

Miliumien muodostumisen syy on yhä pitkälti epäselvää, mutta yleisesti ottaen niitä muodostuu kuivaan ihoon herkemmin. Koska iho on kuiva ja ihohuokosen suu kireä, niin ihon normaalisti erittämä tali ei pääse ulos, vaan alkaa kerääntyä ihohuokosen suulle kovaksi palloksi. Siksi ihon hyvä perushoito on tässäkin asiassa ja ennaltaehkäisyssä kaikkein tärkeintä.

Mitä voin tehdä kotona miliumien syntymisen välttämiseksi?

Ihonpuhdistuksessa puhdistusmaito tai -emulsio on hellävaraisin. Geeli- ja vaahtomaiset puhdistustuotteet saattavat kuivattaa ihoa liikaa ja saaden sen epätasapainoon, jolloin erilaisia iho-ongelmia saattaa ilmentyä helpommin. Puhdistuksen täydentää aina kasvovesi, jolla viimeistellään ihon puhdistus. Kasvovesi on ensimmäinen iholle laitettava hoitotuote.

Kosteutus esimerkiksi hyaluronihappopitoisilla tuotteilla on hyväksi. Sama pätee myös silmänympärystän hoitotuotteelle, jonka on hyvä olla kunnolla kosteuttava. Myös kosteuttavien naamioiden käyttö kotihoitona kerran-pari viikossa on tehokasta ihon kosteutusta. Tässä yhteydessä mainittakoon vielä hyvien rasvojen ja kasviöljyjen käyttö sisäisesti.

Kuinka miliumeista pääsee eroon?

Miliumeja ei kannata alkaa itse yrittää poistaa, sillä sormin puristamalla niistä ei lähde mitään ulos. Puristeluyritykset kotona voivat aiheuttaa tulehduksen tai jopa ikuisesti häviämättömiä arpia.

Kosmetologi voi poistaa miliumeja kasvohoidossa syväpuhdistuksen yhteydessä. Hyvin höyryn alla pehmentyneeseen ihoon tehdään kertakäyttöisellä injektioneulalla pieni reikä ja sen jälkeen miliumpallukka yleensä lähtee sormin puristaen tai komedorautaa käyttäen ulos. Tämän jälkeen iho vielä pyyhitään desinfektioaineella. Silmäluomilla tai aivan lähellä silmää olevia miliumeja en poista ja sen kerronkin aina rehellisesti asiakkaalle. Tiedostan ammatillisuuteni rajat, mikä kuuluu kosmetologin toimenkuvaan. Tällöin ohjaan asiakkaan kääntymään ihotautilääkärin puoleen.